Industriële componenten

Kunstwerken volledig geautomatiseerd getekend in het zand

Als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden Jakob Größlinger, Filip Okic, Christoph Praschl en Lukas Steinbichler een numeriek bestuurde zandplotter. De jonge engineers werden daarbij ondersteund door de automatiseringsspecialisten van SIGMATEK.

Door middel van een metalen kogel die over de zandtafel glijdt, ontstaan de meest magische patronen.

De studenten van de elektrotechnische afdeling van het HTBLuVA Salzburg hebben 9 maanden lang gewerkt aan het ‘zand plotter’-project – van het idee, ontwerp tot aan de implementatie. In de zandplotter wordt een magneet verplaatst onder het zandoppervlak, waardoor een metalen kogel op magische wijze door het zand glijdt en verschillende patronen kan creëren.

Servotechniek

De technische uitvoering is gebaseerd op een X/Y besturing. Servomotoren en schroefdraad-staven bewegen een magneet onder de houten plaat die de kogel door het zand beweegt. De assen worden bestuurd met behulp van het compacte I/O-systeem van SIGMATEK en de zandtafel wordt bediend met behulp van een modern multi-touch pad. led-strips in de kijkvensters bieden indirect licht en maken van de zand plotter een echte eyecatcher.

De zandplotter wordt bestuurd met het compacte S-DIAS system.

Sponsoring en steun

SIGMATEK, sponsor van het diplomaproject, steunde de toekomstige engineers actief bij de uitvoering van het zandplotter project. Alle materiële kosten, evenals de automatiseringstechnologie werd verstrekt door het familiebedrijf uit Salzburg. Om zich optimaal voor te bereiden mochten de vier senior studenten een opleiding volgen op het Innovation Center in Lamprechtshausen. Het vertrouwd raken met de hardware evenals met de object-georiënteerde software LASAL waren daarbij het doel. Tijdens het hele project stonden de applicatie-experts van SIGMATEK de jonge engineers bij.

Het projectteam, met v.l.n.r.: David Eisl (Sales, SIGMATEK), Lukas Steinbichler, Jakob Größlinger, Filip Okic,

Christoph Praschl and Bernd Hildebrandt (Sales Manager, SIGMATEK).

zandplotter, automatiseringsspecialisten, Kunstwerken

De zandplotter wordt bestuurd door het high-performance S-Dias systeem van SIGMATEK. De compacte CPU module CP 102 fungeert als de centrale processor van de PLC. Beide synchrone servomotoren worden elk bestuurd met de DC 062 As module. De pixel led-module pl 221 zorgt voor de juiste verlichting: het zand oppervlak en het zichtvenster voor de PLC zijn voorzien van led-strips en bieden indirect licht in verschillende kleuren. Het moderne ETT 732 bedieningspaneel zorgt voor een comfortabele bediening van de zand plotter. Via het Multi-touch display kunnen verschillende G-code patronen eenvoudig worden geselecteerd.

 

Meer artikelen van SigmaControl :

Comfortabel Real-time Ethernet Communicatie analyseren


Om een hard real-time Ethernet VARAN-bus te monitoren en te analyseren, biedt SIGMATEK de VA 011. De VARAN Analyzer VA 011 in S-DIAS formaat registreert naadloos en cyclisch nauwkeurig alle real-time proceswaarden vanuit de machine.

Acceleratie en rotatiesnelheid Acceleratie


De BC 031 gyroscoop sensor module biedt rotatiesnelheden en lineaire acceleratie informatie van 3 afzonderlijke assen, waarbij de positie en helling op elk moment exact kunnen worden bepaald.

Kunstwerken volledig geautomatiseerd getekend in het zand


Als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden Jakob Größlinger, Filip Okic, Christoph Praschl en Lukas Steinbichler een numeriek bestuurde zandplotter. De jonge engineers werden daarbij ondersteund door de automatiseringsspecialisten van SIGMATEK.

Wireless Safety


Met het compacte S-DIAS systeem van SIGMATEK kan wireless safety, ruimtebesparend en economisch worden geïmplementeerd. Bestaande uit een standaard CPU, gecombineerd met een controller en Safety I/O’s, wordt een compacte oplossing voor op de DIN rail aangeboden. Het S-DIAS Safety systeem voldoet aan SIL 3, PL e, cat. 4.

Naar een groter pand


SigmaControl zal op de Bijdorp West 24 - 28 in Barendrecht een nieuw kantoor in gebruik nemen. In vergelijking met de voormalige vestiging op het Vaanpark heeft men hier de beschikking over een groter magazijnoppervlak (400 m2) en uitgebreide ruimten voor kantoor, ontvangst en workshops.


Nieuwe website →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager